Üniversitelerde Drupal Kullanmak için 8 Neden
Daha önce kurum ve şirketlerin neden Drupal’i tercih etmeleri gerektiğini 6 maddede toplayarak anlatmaya çalışmıştık. Bu yazımızda da özel olarak üniversitelerin neden Drupal’i tercih etmesi gerektiğini anlatacağız.
Drupal açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak dünyada birçok büyük şirket ve kamu kurumu tarafından kullanılan bir içerik yönetim sistemi.
İçerik yönetim sistemleri ise web sitelerinin geliştirilmesinde ve içeriklerin yönetilmesinde kullanılan yazılım araçları olarak biliniyor. Ancak Drupal üstün özellikleriyle kullanıcılarına bir içerik yönetim sisteminin sunduğundan çok daha fazlasını sunuyor ve web uygulamaları geliştirmeye de olanak sağlıyor.
Ayrıca Drupal şirketler ve kamu kurumlarının yanı sıra üniversitelerde de sıklıkla tercih ediliyor. Gelişmiş özellikleriyle dünya genelinde MIT, Harvard, Stanford, Oxford; ülkemizde de ODTÜ, Boğaziçi, Sabancı, Koç gibi önde gelen üniversiteler tarafından kullanılıyor. Drupal’in kendi sitesindeki verilere göre ise dünya genelindeki en iyi 100 üniversiteden 71’i Drupal’i tercih ediyor.
Hız, güvenlik, kullanım kolaylığı ve düşük maliyet gibi alanlarda sağladığı avantajlarla öne çıkan Drupal’in, çekirdek modülleri ve topluluk tarafından yayımlanan ek modülleri ile üniversitelerin web sitesi ve yazılım ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan yazılım aracı olduğunu söylesek abartmış olmayız.
Drupal’in üniversiteler için sağladığı pek çok avantaj var. Biz de bu avantajları ve üniversitelerin web siteleri ve web uygulamaları için neden Drupal’i kullanmaları gerektiğini sizin için 8 maddede özetledik.
1) Çoklu alan adı kullanımını ve yönetimini kolaylaştırıyor
Üniversitelerde her bir fakülte ve bölüm için ayrı web siteleri oluşturuluyor. Bu web siteleri de faklı alt alan adlarıyla (subdomain) yayın yapıyor. Drupal, multisite özelliği ile çoklu alan adı kullanımına kolay bir şekilde imkân tanıyor. Üniversiteler, Drupal platformu ile kullandıkları ana adresin altında istedikleri kadar farklı site oluşturup bunları yönetebiliyor.
Ancak üniversiteler için çoklu alan adı kullanımı tek başına yeterli olmuyor. Genelde web sitelerinin içerik yönetimini de her bir bölüm ve fakültenin kendisinin yapması gerekiyor. Bu içerik yönetiminin ise kolay bir şekilde yapılabilmesi önemli çünkü fakülte ve bölümlerde her zaman web sitelerine ilişkin teknik bilgi sahibi kişilerin bulunması mümkün olmuyor. Neyse ki Drupal çoklu alan adı kullanımıyla birlikte içerik yönetimini de kolaylaştırıyor.
Drupal’de gelişmiş yetkilendirme özellikleri sayesinde siteler, istenirse tek bir merkezden istenirse de farklı kullanıcılar tarafından yönetilebiliyor. Sitede içerikleri düzenleyecek olan kullanıcılar görevlerine göre farklı derecelerde yönetici yetkisine sahip olacak şekilde yetkilendirilebiliyor.
Sadece içerik düzenleyecek olan kullanıcıların değil tüm kullanıcıların içeriklere erişimi ve site içerisinde yapabilecekleri işlemler kullanıcı tipine göre farklılaştırabiliyor. Bu da öğrenci, mezun, ziyaretçi gibi farklı kategorilerde kullanıcıların oluşturulabilmesini ve işlemlerin bu kullanıcılara özel hale getirilebilmesini sağlıyor.
2) Yüksek hız ve performans sunuyor
Üniversitelerde web sitelerine ve ders seçimi, ödev yükleme gibi çeşitli işlemlerin yapıldığı öğrenci yönetim sistemlerine binlerce kullanıcının aynı anda erişebilmesi gerekiyor. Özellikle ders seçimi gibi kullanıcıların yoğun olduğu dönemlerde web siteleri çöküyor. Öğrenciler ve akademisyenler uzun süre web sitelerine erişemiyor ve herhangi bir işlem yapamıyorlar.
Drupal altyapısının sunduğu ölçeklendirme özelliği ve yüksek performans sayesinde bu sorunlar da ortadan kalkıyor.
Drupal ölçeklendirmeye imkan tanıyarak web sitelerinin istenen ölçekte kullanıcı yoğunluğunu kaldıracak şekilde geliştirilmesini sağlıyor. Başlangıçta küçük ölçekli olarak geliştirilen bir sitenin ölçeği ileride ihtiyaca göre büyültülebiliyor. Böylece doğru ayarlamalarla siteler, yoğun trafik altında bile ayakta kalıyor.
Ayrıca Drupal platformu kullanılarak hazırlanan web sitelerinde yazılı ve görsel içerikler çok hızlı bir şekilde açılıyor. Sayfalar arası geçişlerde bekleme süresi kısalıyor. Drupal’in yüksek performansı ise Drupal topluluğu tarafından sürekli olarak geliştirilen hız optimizasyonları ve gelişmiş önbellek yönetiminden geliyor. Böylece siteler yüksek trafik altında bile hızdan ödün vermeden hizmet vermeye devam edebiliyor.
3) Gelişmiş çoklu dil desteği sağlıyor
Günümüzde üniversitelerin web siteleri Türkçe ve İngilizce olmak üzere en az iki dilli olacak şekilde hazırlanıyor. Üniversitelerin etkinliklerini ve yayınlarını uluslararası alanda duyurabilmeleri hem üniversitelerin farklı ülkelerden öğrenci ve akademisyen çekebilmesi hem de üretilen bilginin dünya genelinde yayılarak bilim insanlarının ve halkın kullanımına sunulabilmesi açısından önem arz ediyor. Bu yüzden de üniversitelerin web sitelerinin İngilizcenin yanı sıra mümkün olduğunca çok fazla dilde erişilebilir olması gerekiyor. Ancak bunun için ayrıca bir emek ve zaman harcanması gerekiyor.
Drupal, web sitelerinin çok dilli (multi language) olarak hazırlanmasına imkân tanıyarak üniversitelere ciddi bir emek ve zaman tasarrufu sağlıyor. Drupal’in dil desteği dünyada konuşulan 100’den fazla dili kapsıyor. Böylece üniversiteler, web sitelerini istedikleri dilde hazırlayabiliyor.
Üstelik Drupal’de birden fazla dilde içerik yayımlamak oldukça da kolay. Bir içeriğin istenilen dildeki versiyonu tek tıkla kolayca oluşturuluyor. Menüler ve içerikler o dilin yapısına uygun bir şekilde otomatik olarak değiştiriliyor.
Örneğin üniversiteler, web sitelerinin Arapça bir versiyonunu hazırlamak istediğinde bunu kolayca yapabiliyor. Arapça, Türkçe’den farklı olarak dilin yapısı gereği sağdan sola doğru yazılıyor. Drupal bu tip değişimleri de otomatik olarak ayarlıyor. İçeriklerin ve menülerin konumları dile uygun bir şekilde sayfalara yerleştiriliyor.
4) Kurumsal web uygulamaları geliştirmeye olanak sağlıyor
Üniversitelerde öğrenci ve akademisyenlerin bilgilerinin, ders programlarının, not dökümlerinin tutulduğu; ders seçme dönemlerinde ders seçimi yapabildikleri çeşitli öğrenci bilgi ve yönetim sistemleri kullanılıyor. Üniversite içindeki pek çok işlem yazılımlar aracılığıyla hallediliyor.
Drupal de bir içerik yönetimi olarak bilinse de aslında bundan çok daha fazlasına olanak sağlıyor. Drupal platformu kullanılarak birçok işlemin bir arada yürütülebildiği yazılımlar geliştiriliyor. Drupal’in gelişmiş özellikleri ve modül yapısı sayesinde üniversitelerin ihtiyacı olan tüm özellikleri kapsayan çözümler tek bir sistem üzerinden yönetilebilecek şekilde sunulabiliyor.
Daha önce bahsedilen yetkilendirme sayesinde ise görüntüleme kısıtlaması ve hangi işlemleri kimin yapabileceği ve yönetebileceğine dair kısıtlamalar belirlenebiliyor. Böylece hem öğrencilerin hem de üniversite içindeki birçok birimin birbirinin yetki sınırını ihlal etmeden kullanabileceği bir yazılım ortaya çıkmış oluyor.
Üniversitelerde genelde farklı işler için farklı yazılım sistemleri kullanılıyor. Drupal esnek yapısı ile farklı yazılımlarla entegrasyona imkân tanıyor. Entegrasyon sayesinde ise farklı yazılımlara ait olan işlemler Drupal alt yapılı tek bir platform üzerinden yönetilebiliyor.
5) Akademiye uygun çözümler sunuyor
Üniversitelerin bünyesinde sürekli olarak seminerler, konferanslar, kulüp aktiviteleri, sergiler ve konserler gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklerin hepsinin takibinin yapılması ve yönetilmesi ise üniversiteler için çözülmesi gereken bir durum oluşturuyor.
Drupal sunduğu kayıt modülü, etkinlik yönetimini çok kolay bir hale getiriyor. Bu modül sayesinde tüm etkinlikler tek bir platform üzerinden görüntülenip yönetilebiliyor. Organizasyonları düzenleyen kişiler, etkinlikler için farklı farklı kayıt türleri belirleyebiliyor, kayıt için form oluşturabiliyor ve kaydolan kişilere hatırlatıcı mesajlar gönderebiliyorlar.
Genelde üniversitelerde her bir ders ve akademisyen dönem sonlarında öğrenciler tarafından anket formlarıyla değerlendiriliyor. Kampüs içinde yeni bir oluşum ve etkinlik olacağı zaman ise öğrencilere sorularak onların isteği yönünde hareket ediliyor. Tüm bu işlemler için de anket formları hazırlanması ve binlerce anketin sonuçlarının değerlendirilmesi gerekiyor. Drupal’de anket ve form hazırlama işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde yapılıp cevaplar takip edilebiliyor.
Drupal’de sunulan bir diğer modülle ise eğitimciler ve akademisyenler, öğrencileri için çeşitli soru tipleri kullanarak online sınav ve quizler hazırlayabiliyor. Öğrencilerin cevapları veri tabanına kaydedilirken sonuçları da anlık olarak görüntülenebiliyor.
Ayrıca üniversitelerde diğer kurumlardan farklı olarak çokça akademik çalışma yapılıyor. Bu çalışmaların kaynakça kısımlarının Chicago, APA, MLA gibi çeşitli standartlardan birinde titizlikle hazırlanması gerekiyor.
Drupal kaynakça ve alıntıların istenilen stile uygun bir şekilde otomatik olarak oluşturulacağı bir modül sunuyor. Bu modül kullanılarak hem kaynakça hazırlama işlemleri sırasında kaybedilen zaman daha verimli çalışmalara harcanabiliyor hem de kaynakçanın manuel bir şekilde hazırlanması sırasında oluşabilecek hatalar minimuma indiriliyor.
6) Açık kaynak kodlu ve güvenli
Ticari olarak satılan ve yaygın kullanımlı olan kapalı kaynak yazılımlarda kullanıcılar kodlara erişemiyor. Dolayısıyla da yazılımın nasıl çalıştığını, arka planda hangi işlemlerin gerçekleştiğini, verilerinin nasıl depolandığını bilmiyorlar.
Üniversitelerde binlerce öğrenci, akademisyen ve personele ilişkin kişisel ve kurumsal verilerin saklanması gerekiyor. Dolayısıyla kapalı kaynak yazılım kullanan üniversitelerde yazılımın nasıl çalıştığının veya verilerin nasıl saklandığının bilinmemesi bir güvenlik açığı oluşturuyor.
Drupal açık kaynak kodlu olmasıyla güvenlik endişelerini ortadan kaldırıyor. Açık kaynak kodlu yazılımlarda yazılımın kodları tamamıyla herkese açık bir şekilde paylaşılıyor. Böylece kullanıcılar yazılımın arka planında gerçekleşen işlemleri görüyor, verilerinin nasıl saklanacağına karar verebiliyorlar. Veriler istenirse üniversitelere ait sunucularda saklanabiliyor.
Ayrıca Drupal büyük ve güçlü bir geliştirici topluluğuna sahip. Açık kaynak kodlu olduğu için de herkesin yazılıma katkı yapması mümkün oluyor. Yazılım çok fazla kişi tarafından sürekli olarak test ediliyor. Bu sayede yazılımdaki hatalar ve güvenlik açıkları çok çabuk fark edilip gideriliyor. Düzenli aralıklarla yayımlanan güvenlik güncellemeleri sayesinde ise web siteleri her zaman güvende kalıyor.
7) Sürdürülebilir çözümler sunuyor
Üniversitelerde hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmak veya eski çözümlerin yeni ihtiyaçlara cevap vermemesi gibi sebeplerle kullanılan web siteleri ve yazılımların alt yapılarının değiştirilmesi gerekebiliyor. Ancak bu tip değişimler sırasında yıllar içinde oluşmuş ve korunması gereken tecrübe ve bilgi birikimi sıklıkla kayboluyor, veriler kaybediliyor. Bu tip kayıplar da üniversitelerin kurumsallığının sürdürülebilmesini imkansız hale getiriyor.
Drupal ise sürdürülebilirliği mümkün kılıyor. Bir web sitesi Drupal alt yapısına taşınırken veya Drupal’den başka bir alt yapıya geçilirken veriler olduğu gibi korunabiliyor. Web sitelerinin sadece görünümlerinin değiştirilmesi gerektiği zamanlarda ise gelişmiş tema yönetimi sayesinde kod tabanı (codebase) ve veri tabanı değiştirilmeden yalnızca ön yüz tasarımı değiştirilerek site yepyeni bir görünüme kavuşturulabiliyor.
Ayrıca Drupal ekip ve lisans bağımlılığını da ortadan kaldırıyor. Drupal altyapılı web siteleri ve yazılımlar gerektiğinde farklı ekiplere devredilebiliyor. Açık kaynak kodlu olması sayesinde yeni ekipler tüm kodlara erişebiliyor. Drupal’in standartlaşmış yapısı sayesinde de önceden yapılan işlemlerin ve yazılan kodların anlaşılmaması gibi durumlar görülmüyor.
Web sitelerinde veya yazılımlarda yeni özelliklerin geliştirilmesi istenen durumlarda ise Drupal’in çekirdek yapısı korunuyor. Yeni bir sisteme geçmeye gerek kalmadan ihtiyaçları karşılayacak özellikteki ek modüllerle mevcut sistem muhafaza edilerek üzerinde değişiklikler yapılabiliyor.
8) Maliyetleri düşürüyor
Üniversitelerde kapalı kaynak yazılımlar kullanıldığında hem yazılımı satın almak için hem de her yıl yazılımı kullanmaya devam edebilmek için belli bir ücret ödenmesi gerekiyor. Oysaki üniversitelerde öğrencilerin ve araştırmaların desteklenebilmesi için kullanılabilecek her bir kuruş çok değerli. Elbette yazılımlar üniversitedeki kurumsal işleyişin yürümesi açısından önemli ve yazılım harcamaları kesinlikle bütçe ayrılması gereken bir kalem. Ancak Drupal tamamen ücretsiz olması sayesinde yazılım için ayrılması gereken yazılım maliyetlerini minimuma indiriyor.
Drupal geliştiricilerinin sürekli olarak yayımladıkları performans ve güvenlik güncellemeleri ile web sitelerinin ve web uygulamalarının güvenliği için ek hizmetler alınması gerekmiyor. Güçlü Drupal topluluğu sayesinde bu güncelleme işlemleri için üniversite içinde bilgi işlem birimi dışında teknik bir birimin varlığına da gerek kalmıyor.
Drupal alt yapılı bir web sitesinin devamlılığının sağlanması için üniversitede Drupal kullanmayı bilen bir personel çalıştırılması genellikle yeterli oluyor. Drupal alt yapısıyla yeni bir web sitesi kurmak ya da üniversiteye özel bir yazılım geliştirmek isteniyorsa da yine cüzi ücretlerle bir yazılım firmasından hizmet alınabiliyor. Drupal ücretsiz olduğu için bu tip hizmetler de kapalı kaynak yazılımı kullanılarak hazırlanan hizmetlerden çok daha ucuz oluyor. Ayrıca Drupal yazılım geliştirme süreçlerindeki pek çok süreci hızlandırdığı için ürünler daha çabuk teslim ediliyor.
Buraya kadar üniversitelerin web sitelerinde ve web uygulamalarında Drupal platformunu kullanmalarının, üniversitelere sağlayacağı avantajları anlatmaya çalıştık.
Ancak üniversitelerin Drupal kullanmaları için daha birçok sebep var. Drupal’in tüm avantajlarını öğrenmek veya çalıştığınız üniversitede Drupal kullanmak isterseniz hiç çekinmeden bizimle irtibata geçebilirsiniz.