Ana içeriğe atla

Kurumunuzda veya Şirketinizde Drupal Kullanmanız için 6 Neden

Drupal, dünyada günden güne yaygınlaşmasına karşın ne yazık ki Türkiye’de hala pek fazla kişinin duyduğu bir yazılım değil. Yıllardır Drupal’i severek kullanan, Drupal hizmetleri veren ve kullanımını yaygınlaştırmaya çalışan bir ekip olarak bu yazımızda Drupal’i tanıtarak kurumların neden bu yazılım aracını tercih etmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

Drupal en basit haliyle açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir içerik yönetim sistemi.

İçerik yönetim sistemleri ise kullanıcıların kodlama bilmelerine gerek kalmadan bir web sitesi üzerinde içerik ekleme, çıkarma, düzenleme gibi işlemler yapabildikleri yazılım araçları.

Ancak Drupal’e sadece bir içerik yönetim sistemi dersek ona haksızlık etmiş oluruz.

Drupal oldukça güçlü ve esnek yapısıyla bir içerik yönetim sisteminden çok daha fazlasını sunuyor. Bu maharetli yazılım aracı ile sadece web siteleri değil kurumsal ihtiyaçlara özel yazılımlar da geliştirilebiliyor, üstelik gerçekten düşük maliyetlerle.

Hem güvenilir olması hem de sunduğu yüksek performans ve hız sayesinde ise küresel çapta tanınan ve büyük operasyonlar yürüten pek çok kurum ve şirket tarafından da tercih ediliyor.

Dünya genelinde Tesla, Nokia, Beyaz Saray, Avrupa Komisyonu, Londra Belediyesi, Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, UNICEF, Grammy, NASA, eBay tarafından, Türkiye’de ise TÜBİTAK, Milli Piyango İdaresi, TÜRKSAT, Yunus Emre Enstitüsü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Sabancı Üniversitesi, TED Üniversitesi, ODTÜ, GnçTurkcell gibi kurum ve şirketler tarafından kullanılıyor.

Drupal’i tercih etmek için gerçekten çok fazla neden var. Biz de bunları sizin için 6 ana başlıkta toplamaya çalıştık.

1. Açık kaynak kodlu ve güvenli

Ticari olarak satılan ve yaygın olarak kullanılan yazılımlarda veriler genelde yazılım sağlayan firmaların sunucularında saklanıyor. Ancak veri güvenliğine önem veren kurum ve şirketler için bu durum bir güvenlik açığı oluşturuyor.

Ayrıca ileride firmaların veri politikalarını değiştirmesi durumunda yazılım alan kurum ve şirketlerin verilerini korumak adına ürünü artık kullanmamak dışında yapabilecekleri bir şey kalmıyor.

Drupal ise kullanıcıların verilerini kendi sunucularında saklamalarına imkan tanıyor. Böylece veriler kurum ve şirket sınırları içerisinde kalarak korunmuş oluyor.

Bilgi güvenliğine önem veren kamu ve şirketler için kabaca yazılımın nasıl çalıştığını ve arka planda gerçekleşen işlemleri bilmek de önemli. Maalesef ticari olarak satılan (Microsoft ürünleri gibi) yazılımlarda arka planda gerçekleşen işlemleri ve verilerin ne şekilde saklandığını bilmek mümkün olmuyor.

Ayrıca kurumlar bir kez bu yazılımları kullanmaya başladıklarında yazılımlara bağımlı hale geliyorlar. Çünkü markalar genelde sadece kendi ürünleriyle entegre olacak şekilde yazılım geliştiriyorlar.

Drupal ise açık kaynak kodlu bir yazılım. Açık kaynak kodlu yazılımların kodları geliştiriciler tarafından halka açık bir şekilde yayınlanıyor. Bu da kullanıcılara yazılımın arka planda nasıl çalıştığını görme fırsatı verirken tek bir markaya olan bağımlılığı da azaltıyor.

Açık kaynak kodlu yazılımların bir diğer avantajı da hata ve güvenlik açıklarının ticari olarak satılan yazılımlarla karşılaştırıldığında çok daha az olması.

Kodlar çok fazla geliştirici tarafından gözden geçirildiği için normalde gözden kaçabilecek ufak hatalar bile fark ediliyor. Geliştiriciler hata ve açıkları düzenli olarak gidererek güvenliğe yönelik güncellemeler yapıyorlar. Ayrıca yazılımı kendileri de kullandıkları için kullanım sırasında karşılaşılan sorunları daha kolay fark edip düzeltebiliyorlar.

Drupal de büyük ve güçlü bir geliştirici topluluğuna sahip. Geliştiricileri sürekli olarak performans ve güvenliğe yönelik güncellemeler yayınlayarak bir yandan kullanıcıların deneyimini iyileştirirken bir yandan da yazılımın güvenliğini garantiye alıyorlar.

Drupal topluluğunun güçlü olmasının nedenlerinden biri, geliştiricilerin ve kullanıcıların drupal.org üzerinden sürekli iletişim halinde olmaları. Kullanıcılar herhangi bir sorunla karşılaştıklarında sitedeki forumda arayarak çözümünü bulabiliyorlar. Daha önce karşılaşılmamış bir sorun olduğunda ise hem diğer kullanıcılar hem de geliştiriciler kısa bir süre içinde dönüş yapıyorlar.

2. Esnek

Drupal bir içerik yönetim sistemi olarak sıklıkla kurumsal web sitelerinin geliştirilmesi için kullanılsa da aslında çok daha fazlasına imkan tanıyor.

Bilindiği üzere kurum ve şirketlerde gün içinde iş, üretim, operasyon, etkinlik ve toplantı gibi yönetilmesi ve takip edilmesi gereken pek çok süreç gerçekleşiyor. Bu süreçlerin yönetilmesinde de çeşitli kurumsal yazılımlar kullanılıyor.

Drupal’in esnek yapısı sayesinde gelişmiş web siteleri dışında bu tip kurumsal yazılımlar da geliştirilebiliyor.

Drupal’in çekirdek yapısı kendisine çeşitli modüllerin entegre olabileceği şekilde tasarlanmış. Yani Drupal ile şimdiye kadar geliştirilmiş mevcut modülleri kullanarak ya da ihtiyaçlara özel yeni modüller yazarak istenilen amaca hizmet edecek yazılımlar geliştirmek mümkün.

Örneğin Drupal ile geliştirilen bir yazılımda kurum içindeki tüm yazışmalar yürütülebilirken etkinlik ve projeler oluşturulup süreçlerin takibi yapılabiliyor. Kurumlar etkinliklerine başvuru alabiliyor, şirketler müşterileriyle interaktif haberleşme sağlayabiliyor. Sahada çalışan ekipler verileri mobil uygulamalar üzerinden girerken aynı anda da verimlilik hesaplamaları yapılabiliyor. Ayrıca Drupal’de kurum ve şirketlerdeki yetkilendirmelere uygun olacak şekilde farklı yetkilere sahip kullanıcı rolleri oluşturulabiliyor. Bu yetkilerin nasıl düzenleneceğinin ise kısıtı yok, tamamen kurumun işleyişine göre belirlenebiliyor.

Drupal ile kurum ve şirketlerdeki belli bir ihtiyaca yönelik yazılımlar geliştirilebildiği gibi kurumda mevcut olarak kullanılan yazılımların birbiriyle entegrasyonları da sağlanabiliyor. Böylece muhasebe kayıtları, ürün ve operasyon yönetimi, personel ve verimlilik takibi, etkinlik düzenlenmesi gibi birbirinden farklı çeşitli süreçler tek bir ortamdan izlenilip yönetilebiliyor.

3. Yüksek performanslı

Drupal’in sıklıkla tercih edilme nedenlerinden biri de sunduğu yüksek performans. Drupal yazılımcılarının sürekli olarak geliştirdikleri hız optimizasyonu ve gelişmiş ön bellek yönetimi sayesinde web sayfaları ve içerikler çok hızlı açılıyor.

Ayrıca Drupal ölçeklenebilirliğe de imkan tanıyor. Bu sayede bir web sitesinin veya yazılımın kullanıcı yükü artsa bile performansında herhangi bir düşüş yaşanmıyor. Doğru ayarlamalar yapıldığında sitenin çökmesi, açılmaması gibi durumlar görülmüyor.

Drupal özellikle bir alan adına bağlı birden fazla sitesi olan büyük kurum ve şirketler için performans açısından büyük avantaj sağlıyor. Bu yüzden web uygulamaları yoğun trafik alan büyük kurum ve şirketler tarafından tercih ediliyor.

Örneğin TÜBİTAK tek bir alan adına bağlı pek çok siteye sahip. Farklı kategorilerde pek çok destek ve burs dağıtırken sürekli olarak da yarışmalar düzenliyor. Bunlar için çok sayıda başvuru alınıyor ve başvuru süreçlerinin aksamadan yürümesi gerekiyor. TÜBİTAK da tüm bu işlemlerin getirdiği trafik yoğunluğuyla baş edebilmek ve sayfaların yavaşlaması, donması gibi sorunların önüne geçebilmek için Drupal’i tercih ediyor.

4. Gelişmiş dil desteğine sahip

Günümüzde kurum ve şirketlerin mesajlarını, etkinliklerini veya markalarını uluslararası alanda duyurması olmazsa olmaz bir gereklilik. Bu yüzden web siteleri çoğu zaman iki ya da daha çok dilde yayın yapacak şekilde hazırlanıyor. Ancak bunun için de ayrıca bir emek ve zaman harcanması gerekiyor.

Drupal çok dillilik özelliği ile bu süreçleri ciddi anlamda kolaylaştırıyor. Hem yurt dışı teşkilatlanması olan kurum ve şirketler için hem de sesini küresel çapta da duyurmak isteyen yerel düzeydeki kurum ve şirketler için bulunmaz bir avantaj sağlıyor.

Sağladığı dil desteği sayesinde Drupal ile hazırlanan web sitesi veya yazılımların menüleri ve içerikleri istenilen dile göre otomatik olarak değişiyor.

Örneğin Türkçe olarak hazırlanan bir sitenin Arapça versiyonunda sadece içerik değil tasarım da değişiyor. Türkçe soldan sağa doğru yazılırken Arapça sağdan sola doğru yazılıyor. Drupal’in dil desteği bu tip değişimleri de otomatik olarak ayarlıyor. Menü ve içeriklerin yerini de dilin yapısına uygun şekilde değiştiriyor.

Üstelik bu destek sadece belli başlı dilleri değil yüzden fazla dili kapsıyor. Drupal’in destek sunduğu dilleri görmek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

5. SEO uyumlu

Arama motorları, web sitelerini kullanıcıların en yüksek faydayı alacağı şekilde sıralamak için optimizasyonlar geliştiriyor ve siteleri bu optimizasyona en çok uyanların üst sıralarda görüneceği şekilde sıralıyorlar.

Bu yüzden web sitelerinin SEO (search engine optimization) yani arama motoru optimizasyonuna uyumlu olarak hazırlanması sitelerin, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkması ve böylece bulunabilirliklerinin artması açısından önemli.

Drupal SEO uyumlu sayfa yolu isimlendirmeleri ve modülleri ile site sahiplerinin işlerini kolaylaştırarak web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasına yardımcı oluyor.

Sayfalar oluşturulurken otomatik olarak sayfa yolunu içeriklere uygun şekilde oluşturuyor. Böylece sayfaların /node/43773478 gibi adresler yerine /hakkımızda/genel-müdürlük veya /hizmetlerimiz/danışmanlık gibi arama motorları tarafından tanınan kullanıcı dostu adresleri oluyor.

Drupal bir sayfa yolu bulunamadığında sayfayı site sahibi tarafından belirlenen başka bir sayfa yoluna veya bir dış linke yeniden yönlendirme imkanı tanıyor. Böylece bir sitenin sayfa yolu değiştiğinde veya silindiğinde kullanıcılar “404 – Sayfa bulunamadı” hatası almak yerine belirlenen sayfaya yönlendiriliyor. Bu şekilde bulunamayan herhangi bir sayfa olmadığı için sitelerin arama motorlarındaki sıralamaları da düşmüyor.

Ayrıca SEO için eskisi kadar popüler olmasa da hala önemini koruyan “meta tag” denilen meta veri etiketlemesi de Drupal’de kolaylıkla yapılabiliyor. Drupal’in sunduğu Google Analitik modülüyle arama motoru optimizasyon sonuçları kolay bir şekilde izlenebiliyor.

Drupal’in SEO’ya yönelik sunduğu daha birçok modül var. Bu modüller hakkında bilgi almak için Search Engine Optimization Modules sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

SEO ile ilgili bir diğer önemli nokta da web sitelerinin mobil uyumlu olarak hazırlanması. Günümüzde pek çok kullanıcı işlemlerini bilgisayarlar yerine akıllı telefonlar üzerinden yürütüyor. Drupal de buna uygun olarak mobil uyumluluk özelliği sunuyor.

Böylece kullanıcılar hem mobil cihazlarda hem tabletlerde hem de her boyuttaki bilgisayar ekranında içerikleri düzgün ve kolay okunur bir şekilde görüntüleyebiliyor. Arama motorları için çok önemli olan bu özellik sayesinde web sitelerinin arama sonuçlarındaki sıralamaları yükseliyor.

6. Düşük maliyetli

Drupal’in açık kaynaklı ve ücretsiz bir yazılım olduğunu daha önce söylemiştik. Sadece ücretsiz olmasıyla bile hem kamu kurumu ve STK’lara hem de şirketlere ciddi bir maliyet avantajı sağlıyor.

Kurum veya şirketin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte genelde Drupal kullanımını bilen bir elemanın çalıştırılması büyük ölçekli olmayan kurum ve şirketler için yeterli oluyor. Bir elemana sadece Drupal kullanımı için uzun vadeli yatırım yapmak istemeyen kurum ve şirketler ise geçici olarak proje bazlı eleman çalıştırma yoluna gidebiliyor. Ancak yazılım ve web siteleri sürekli olarak bakım ve güncelleştirme işlemleri gerektirdiği için kısa vadeli yöntemler tam bir çözüm sunmuyor.

Drupal ile kurumsal bir yazılım veya web sitesi geliştirilmesi için yazılım firmalarından hizmet alımı ise en yaygın olarak tercih edilen yöntem.

Drupal kod yazma süreçlerini hızlandıran hazır modüller sunduğu için yazılımcıların işlerini kolaylaştırıp ürün teslim süresini kısaltıyor. Yazılım şirketleri ürün tesliminden sonra bakım ve destek hizmetleri de sunuyor. Böylece Drupal çözümleri alınabilecek diğer yazılım hizmetlerine göre hem ücret hem de zaman açısından daha düşük maliyetli oluyor.

Ayrıca kolay kullanımıyla hizmet alımından sonra kurum ve şirketler için de emek ve zaman tasarrufu sağlamaya devam ediyor.

Buraya kadar kurumunuzda neden Drupal kullanmalısınız derli toplu bir şekilde anlatmaya çalıştık.

Kısaca özetlersek Drupal için;

  • güvenli,
  • kapalı kaynaklı yazılımlara bağımlılığınızı ortadan kaldıracak,
  • kolay kullanım ve yüksek performansının yanı sıra düşük maliyetli
  • ihtiyaçlarınıza özel olarak web sitesi veya kurumsal yazılım geliştirmeye olanak sağlayan

özellikleri ile kurumunuza değer katacak bir yazılım aracı diyebiliriz.

Bizce her kurum ve şirketin faydalanması gereken bu etkili yazılım aracını siz de kullanmak veya sadece aklınıza takılanları sormak isterseniz hiç çekinmeden bize ulaşabilirsiniz.